- Var 5:te minut laddar någon hem Jonas Gådes Servicemanual till ett bättre liv. 120.000 har redan läst den, ladda hem den du också eller ge bort den i present gratis! Call us

Kan man komma över otrohet?

En otrohet är ofta en tydlig signal på att något i förhållandet är fel - men det innebär inte automatiskt att en relation måste avslutas. Många gånger översköljs partnern som utsatts för otroheten av känslor att hela framtiden raseras, men i de flesta fallen slutar det inte i skilsmässa. De flesta relationsterapeuter vet att otroheten många gånger speglar andra problem i relationen: längtan efter vänskap, stöd, förståelse, respekt, uppmärksamhet och omtanke. Saker som bra relationer och äktenskap bör innehålla. Vid skilsmässor och längre relationer som avbryts uppger 80 % av män och kvinnor att de gått skilda vägar för att de vuxit ifrån varandra och förlorat känslan av närhet, eller att de inte kände sig älskade eller uppskattade. Bara 20 - 27% av paren säger att otrohet delvis gick att skylla på. (Sedan många kvinnor fått bättre ekonomi och lämnat hemmet, är det inte längre bara mannen som står för otroheten.)
Om du är den som har varit otrogen får du acceptera att din partner har stort behov av att få uppmuntran från dig. Du som är sann och äkta visar tydligt att du har förstått att du gjort fel och är samtidigt tydlig med var dina känslor finns idag. Du får räkna med att din partner under lång tid kommer att fråga och dra upp ämnet om och om igen. Men efterhand som tiden flyter på brukar de flesta komma över otroheten.

"Jag kommer inte över hans otrohet"


Den som blir utsatt för otroheten upplever ofta känslor av ilska, sorg, svek och förvirring. återkommande frågor är Varför? Hur kunde det hända? Självrannsakan och långa förhörsliknande diskussioner med partnern om diverse detaljer:

- Hur såg han ut?
- Hur var hon i sängen?
- Vilken ställning använde ni?
- Hur många gånger har ni gjort det?
- Är hon mörk eller ljus?
- Hur gammal är han?
- Hur var hennes kropp?

Precis efter otroheten kan känslorna gå väldigt höga och det känns kanske som om det aldrig kommer bli bra. Men med respekt, hårt arbete och tålamod kan relationen överleva. Om ni känner att ni inte kan reda ut situationen själva, ta hjälp av någon som är van vid att arbeta med par. Här kan du testa din relation
Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Varför är man otrogen?

Det finns många olika orsaker till varför otrohet uppkommer. Exempel på vanliga anledningar:

Missnöjesotrohet
Uppstår när en partner en längre tid upplever missnöje med relationen. Otroheten blir ett medvetet sätt att dra uppmärksamhet till problemet och för att börja göra en förändring.

Otrohet för att ställa allt på sin spets.
Här är otrohet ett sätt att lämna förhållandet. I stället för att konfrontera partnern om problemen, väljer man att gå andra vägar. Den som är otrogen kan till och med hoppas på att bli upptäckt.

Spänningsotrohet.
Denna otrohet kommer av en annan anledning. Här handlar det inte om att komma ur en relation, utan mer om att få adrenalinet att rusa. Spänningen att pröva något nytt kan för vissa människor vara oemotståndlig. En del personer kan också njuta av själva jakten.

Sexotrohet.
Den här formen av otrohet är kopplad till att den ena parten är sexuellt frustrerad och söker sig utanför relationen. Partnern kanske inte alls vill avbryta relationen utan bara få sitt sexuella behov tillfredsställt.

Otrohet a` la bävern.
Här handlar det om en persons rädsla för att binda sig med en partner. Skräcken att ha alla emotionella ägg i en korg gör att man agerar som bävern, d v s bygger en huvudingång och nio reservutgångar. Strategin är att se till att alltid ha något på gång parallellt. Här kan du läsa mer om otrohet men även annat om relationer som svartsjuka och mycket mer

Källa: www.comunicera.se


Tillbaka till frågorna

"Vi har inget sexliv, är rädd för att jag snar

Det finns fyra situationer då människor är speciellt benägna att bli kära och träffa en annan:

- När du känner dig ensam
- När du är missnöjd emotionellt
- Vid avsaknad av beröring
- Vid avsaknad av sex
- När du är uttråkad, känner att relationen är slentrian

Den största faran för att otrohet skall inträffa eller att relationen får sig en knäck är om någon av parterna råkar träffa någon ny under en period då ovanstående kriterierna är uppfyllda. Om jag befinner mig i en bra relation och träffar någon jag tycker om kommer jag reagera som om ingenting hänt. Å andra sidan kan jag vara kvar i en dålig relation mycket längre än nödvändigt för att jag inte träffar någon, jag vet att min relation är kass men jag är i så dåligt skick att jag inte orkar ta mig ur den.

Kom ihåg att det tar lång tid att bygga upp ett förtroende, men endast ett ögonblick att bryta ner det

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Strategier som hjälper dig att undvika otrohet

Var öppen och ärlig med det du känner för att undvika otrohet.
Var nära varandra - bygg och underhåll emotionell och sexuell intimitet i ert förhållande.
Var smart och gör inte snedsteg av självgodhet.
Var vaksam om du själv känner dig dragen till någon annan.
Om du skulle beskriva dig själv som en naturlig flört, minns då att: om du inte önskar att bli bränd, lek inte med elden. När en otrohet uppdagas, kan det ske både gradvis eller som en chock.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Vad går gränsen för otrohet?

Det finns många anledningar till varför människor är otrogna. Den vanligaste orsaken till otrohet är inre missnöje med relationen hos den som är otrogen. Något i personens liv eller förhållande är inte "ok" - otroheten blir starten på ett sökande efter det som saknas.

Hur ser man på otrohet i olika länder?


Att vara otrogen mot sin partner har blivit lättare. Idag är det allmänt accepterat att ha vänner av motsatt kön, och vi spenderar mer tid på jobbet än någonsin tidigare. Det är svårt att veta när dina känslor har blivit opassande. Är det fel att känna sig lite pirrig under en enkel kaffe på lunchen tillsammans med en kollega? Är du emotionellt otrogen om ni utbyter små flirtiga e-mail? Frågan är inte helt lätt att svara på. Det beror på alla har olika uppfattning både individuellt och kulturellt. I Frankrike har män och delar av kvinnorna att flirtande inte är otrohet. En man anser visserligen att trohet är viktigt, men säger att otrohet är mer fel om man blir upptäckt. I Japan tycker gifta män att om de köper sex är det inte otrohet, man ser det som en "lek" snarare än "sex". I Ryssland tycker en del män att semesterflirtar inte räknas så länge de börjar och slutar på semesterorten. I USA och England har man en annan syn, där ser man alla sexuella hemligheter som ohälsosamma och ett hot mot äktenskapet.
I de flesta förhållanden förekommer det att vi fantiserar, eller har romantiska eller erotiska tankar om andra och det vore kanske inte rättvist att se oss som otrogna på grund av detta. Men om du är beredd att gå vidare med den personen som du fantiserar om, har du kommit till en punkt där du äventyrar din relation till förmån för dina personliga behov och önskningar.
Jag brukade ha en väldigt svart-vit syn på otrohet, att sexuella svek utgjorde trolöshet och att det var slutet på förhållandet. Men efter tjugo år i terapirummet vet jag att otrohet har många olika aspekter och orsaker. Många gånger ligger sveket i det nära emotionella band vi bygger upp med en annan person än vår partner, medan man negligerar ditt eget förhållande utgör ett svek.
Personligen tycker jag att det viktiga inte är om du flirtat med någon, i hemlighet mött dem, kysst dem eller haft sex helt och hållet. Den viktigaste aspekten är vart det avgörande sveket sker mentalt. Det är stunden som du väljer att fortsätta din strävan efter flirtandet, även då du medvetet inser att det förödande för din relation som jag tycker att du är fel ute.
Detta är ofta varför sex ses som ett vanligt riktmärke för många par, en kyss kan ske spontant. Sex kräver oftast mer tankar och planering.
För mig handlar det om lögnerna och bristen på respekt för förhållandet som oärlighet indikerar, som är otroheten och hotet.
Jag skulle personligen uppleva en nära emotionell kontakt som min partner hade med en annan person som mycket farligare än att helt enkel ta en drink med någon och hoppa i säng med den. Att forma band där ni delar djupa känslor och gå igenom ångesten att undra vilken partner som är rätt är mycket mer hotande för en relation än att ha sex med någon som du knappt känner.
Efter ett tag i relationen ökar också toleransen, under förälskelsen är upplevs kanske varje annan kontakt som en potentiell fara, bara en liten flirt kanske upplevs som otrohet.
Efter att ha varit tillsammans i flera år kan komma på att en drucken flirt eller till och med en klumpig kyss kan förlåtas.
Många gånger hör vi att gränserna vi drar för otrohet är hur osäker den eller andra i förhållande, jag tycker snarare det handlar om hur osäkert förhållandet är. När vi känner en överdriven attraktion till någon annan än vår partner är det ett tidigt varningstecken på att någonting är fel i relationen.

Detta är vad äktenskapsterapeuter brukar kalla för att "presentera ett problem" det är på det här sättet som ett djupare problem visar sig.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Information om svartsjuka