- Var 5:te minut laddar någon hem Jonas Gådes Servicemanual till ett bättre liv. 120.000 har redan läst den, ladda hem den du också eller ge bort den i present gratis! Call us

Vad är psykopati?

"Psykopati - är en personlighetsstörning som kännetecknas av en grupp speciella beteendemönster och karaktärsdrag, som samhället ser som oacceptabla. Psykopati går inte att jämställa med psykisk sjukdom. De som lider av psykopati har inte vanföreställningar eller hallucinationer, utan de är fullt medvetna om vad de gör. Redan i tidig ålder uppvisar de flesta psykopater allvarliga problem av beteendemässig karaktär. Det kan röra sig om lögner, stölder, vandalism, skolk, mobbing och grymhet mot djur. Psykopater anser att samhällets normer och regler hindrar dem ifrån att uttrycka sina böjelser och uppfylla sina önskningar. Därför skapar de sina egna regler. En psykopat är impulsiv, pratsam, egocentrisk, manipulativ, spänningssökande, ansvarslös och har ett antisocialt beteende. "

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Varför blir man psykopat?

Det många faktorer som spelar in.
Det mesta handlar naturligtvis om det som i vardagslag brukar kallas "en taskig bakgrund", att man av olika skäl inte fått det stöd under uppväxten som man hade behövt. - Socialiseringsprocessen är oerhört viktig. Barn blir vad man gör dem till. Gör man dem inte till något, så blir de ingenting.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Hur undersöker man psykopater?

När man gör seriösare rättspsykiatriska undersökningar ställer man alltid frågor som sträcker sig minst två generationer bakåt.
Vad man upptäckt är att många som lider av psykopati är fullständigt historielösa. De vet ingenting om sin barndom. Det vet inte hur deras pappa försörjde sig. Mor och föräldrar finns det heller ingen anknytning till ? Frånforskning vet vi att många som genomgår en rättpsykiatrisk undersökning inte har några minnen före åtta-nio års ålder.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Kan en psykopat bli frisk?

Inom psykiatrin skiljer man på olika grader av psykisk störning. Om störningen är lindring är förutsättningarna bättre.

Enligt Sten Levander funkar grava psykopater som bäst i en oerhört strukturerad miljö, som främlingslegionen, där det inte går att ta några genvägar.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Vad är det som gör att vissa luras duperas så lätt

För att psykopater är trevliga. Trevligare än genomsnittsmänniskan. De framstår också lätt som säkra och helgjutna människor eftersom de inte förstår hur det funkar människor emellan. De har inget av den sociala osäkerhet som vi andra dras med, blir aldrig generade eller osäkra i andras sällskap.
- Jag brukar säga att en sann psykopat, han samtalar inte - han håller presskonferens.
Konfrontationer och tillrättavisningar stör inte psykopaten det minsta, de bara rinner av utan att lämna något spår. Om inte situationen blir hotfull:
- Då kan han vända på en femöring och all charm är plötsligt som bortblåst.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Finns det olika typer av psykopati ?

Ja människor är olika därmed finns det olika typer av människor som lider av psykopati

1. "Jekyll/Hyde" Psykopaten, han förför oss med sin charm och sina vackra ord genom att återspegla våra värderingar, intressen, mål, världs och livsåskådning. Han härmar vår integritet, ärlighet och öppenhet. Han spelar rollen som offer. Vi tycker synd om honom. Han vill gifta sig med oss så snabbt som möjligt. Besatt av att ha kontroll så vill han göra oss beroende på honom. Han framställer en falsk integritet, verkar vara hjälpsam, vilja hjälpa oss, generös i sin förförelse fas. Det varar aldrig eftersom förr eller senare så blir Dr. Jekyll, Mr. Hyde. Hans "offer" förvandlas till en "sak" och kan lätt kastas bort. På ett övertygande sätt så härmar han mänskliga känslor. Hans avsaknad av ett samvete är chockerande, ofattbart och mycket smärtsamt för oss. Vi kommer ihåg hans udda reaktioner till olika situationer. Vi avslutar förhållandet och räddar det som räddas kan eller så blir vi kastade åt sidan så att han kan utveckla en ny relation med, "en ny perfekt partner". Han kommer att ha en mängd olika relationer. Han kanske ger dig en rad olika ledtrådar om sitt sanna "jag" redan på ett tidigt stadium men vi förstår inte riktigt vidden av det. Så småningom, när masken faller av, så träder psykopaten fram och vi kommer ihåg de tidiga varningstecknen. Hans "offer" lider känslomässigt och även många gånger finansiellt och att återhämta sig kan vara en lång process. Försvarsstrategi: Försök inte att hjälpa eller "bota" honom. Den personen som han en gång framställde sig vara är för alltid borta. Acceptera verkligheten. Sök terapi. Finn en stödgrupp så märker du att du inte är den enda som har blivit drabbad. Ignorera och reagera inte på hans elaka ord. Fastna inte på kroken när han vill lägga skulden på dig eller bortförklara sig genom att ljuga. De kan till och med lura terapeuter och psykologer. Var inte sårbar eller naiv. Du som är gift kan räkna med en besvärlig skilsmässa. Acceptera ingen misshandel vare sig psykisk eller fysisk. Lär dig mer om mentala sjukdomar och störningar.

2. Den Kvinnliga Psykopaten: Hon bär en "mask" som får henne att framstå som normal allt medan hon smider sina planer. Hon verkar vara charmerande, hjälplös, vara i behov av, ynklig, okunnig, känslomässigt instabil eller så låtsas hon inte klarar av någonting. Till och med främlingar ställer upp genom att ge henne saker eller hjälpa henne på något annat sätt vilket hon tacksamt tar emot. Hon låtsas vara ett "offer", denna passiva parasit lockar, lurar och använder sig av mannens naturliga instinkter, att "ta hand om" henne. När "masken" väl faller av så är hon slug, listig, ett rovdjur och kärlekslös. Försvarsstrategi: Den här "hjälplösa" damen kommer att försöka snärja dig. Dra ut kroken i din läpp. Låt inte hennes känslomässiga beroende bli ditt problem. Hennes tomrum kan aldrig fyllas. Förstå att den "mask" som hon bär till att vara i behov av något eller någon inte är hennes riktiga "jag". Om hon inte kan ge dig några vettiga svar eller förklaringar gällande dina frågor, vänd dig om och spring. Se upp och kom ihåg?. - Hon är dödligare än männen. Förstå att hon använder sin sexualitet som lockbete. Undvik känslomässigt och finansiellt engagemang.

3. "Lögnare, Lögnare". Han ljuger utan någon uppenbar orsak. Skickligt förvränger han våra ord, undviker frågor, utelämnar viktiga fakta, allt för att nå sina mål vilka endast gagnar honom själv. "Häng dem högt" säger han om mördaren på nyheterna. Den här motsägelsefulla personen låtsas vara mycket moralisk men använder detta för att utnyttja, manipulera och använda sig av andra för att nå sitt mål. Han sprider lögner om oss och är känslomässigt elak. Han kommer att anklaga dig för att vara tokig. Han skyller allt på andra och bär inte ansvaret för något. Försvarsstrategi: Utan att han får reda på det, kolla upp om han talar sanning. Det "korn" av sanning som slipper ur honom ibland utnyttjas för att vilseleda och manipulera. Gör inga försök till att förhandla eller göra upp i godo. Ge dig av när saker och ting inte verkar vara som dem ska. Lär dig om projicering.

4. Spännings sökaren lär sig aldrig av sina misstag. Lätt uttråkad, han söker hela tiden efter mer och mer spänning. Hans våghalsighet utgör en fara för andra. Han är mycket impulsive, har dåligt omdöme, kan vara kriminell, och är många gånger alkohol- och drogberoende. Försvarsstrategi: Bli inte involverad i hans förehavande. Använd ditt sunda förnuft. Säg, NEJ. Ta inte smällarna åt honom. Kom inte till hans undsättning och betala inte borgen. Det bästa för honom är att han själv tar konsekvenserna av sina handlingar.

5. Den Hatfulle Psykopaten är nu omaskerad. Vi kommer ihåg när hans ögon var tomma, kalla och en blick likt ett rovdjurs. Den här kvinnomisshandlaren, mördaren, serie mördaren, förföljaren, våldtäcksmannen, slagskämpen, trakasseraren, terroristen har stora problem. Han har en kort stubin som snabbt förvandlas till raseri. Han förväntar sig att bli förrådd, förödmjukad eller straffad. Han förväntar sig att bli avvisad så han avvisar först, så att han kan få det hela överstökat. Han kommer att plåga dig för att se din reaktion och få dig att se ut som om du tappat kontrollen. Kan bli farlig och oberäknelig. Han har ingen ångest, inget samvete och tar inget hänseende till andra. Denne fege sadisten hoppar på de försvarslösa, kvinnor, barn och åldringar. Trotsar skyddstillsyn eller tingsrättens beslut. Har dåligt omdöme. Lär sig aldrig av sina misstag och repeterar tidigare handlande och skadar på så sätt även sig själv. Media älskar att berätta om hans ondskefulla agerande. Försvarsstrategi: Se till att skydda dig själv, fysiskt, finansiellt och känslomässigt. Tala inte om att du tänker ge dig av. Ge inte efter då han bönar och ber och lovar att bättra sig. Känn till den hjälp du kan få av polisen, socialen, sjukvården och härbärgen. (Kontakta kvinnojouren).

6. Den Arrogante Psykopaten stoltserar med sitt falska "jag", sitt överlägsna sätt och krav på att alltid stå i händelsernas centrum. Han vill vara ett föremål för avund, uppmärksamhet, rädsla och hat. Han kan aldrig få tillräckligt med uppmärksamhet. Hans rykte, bra eller dåligt, spelar ingen roll, bara han blir uppmärksammad. Reagerar inte i storleksförhållande till situationen. Han skryter om sina ägodelar, erövringar mm. för att på så sätt få uppmärksamhet. Försvarsstrategi: Lär dig varningssignalerna. Begär lika behandling. Neka honom den uppmärksamhet han vill ha. Lär dig mer om svårartad narcissism. Ge honom den uppmärksamhet han kräver för att själv ge dig tid till att ge dig av.

7. Den Karismatiske Ledaren manipulerar andra för att uppnå status, kontroll, sin önskan uppfylld, pengar, uppmärksamhet. Han använder effektivt olika metoder av hjärntvättning vilka vanligtvis utnyttjas av religiösa kulter eller politiska organisationer. Han ger sig på de naiva, de sårbara, outbildade eller mentalt svaga. Han utgör sig för att vara moralisk, den perfekte fadern, äkta mannen, spirituelle ledaren, rådgivaren, läraren, vännen. Försvarsstrategi: Undvik honom. Vet med dig att hans "lön" är att bli uppmärksammad, pengar eller att psykiskt och/eller fysiskt misshandla oss. Var misstänksam på överflödig uppmärksamhet (vackra ord, beröm osv.) från andra. Gå på din "magkänsla" och säger den dig att hålla dig borta, så gör det också.

8. The Promiskuöse Psykopaten (man eller kvinna). Pornografi, för mycket sex, onani och incest rapporteras av offren. Vem som helst, unga, gamla, män, kvinnor, alla finns till för att tillfredställa honom. Det här rovdjuret tar vad han kan få. Kan ha en böjelse för sado-masochism. Blir lätt uttråkad, i ständigt behov av avvikande stimulation. Internet utgör en förträfflig jaktmark. Hur som helst så finns det även en annan sort, den som undanhåller sex eller ömhet. Försvarsstrategi: Förvänta dig att den här typen kommer att degradera dig. Ge dig iväg från honom. Förvänta dig att han kommer att ljuga om din sexualitet för att dölja sin egen perversa läggning. Se upp för deras närvaro ute på nätet.

9. Den nomadiske Parasiten saknar framtidsdrömmar och mål. Med orealistiska förväntningar går han runt planlöst utan någon vägledning, engagerar sig inte något en längre tid, kan inte fokusera på något mål. Aggressivt tar han tillfället i akt för att dra nytta av andra. Försvarsstrategi: Var uppmärksam på varningssignalerna. Hjälp inte honom. Känn till hans talang för att se ut som om han vore hjälplös, ynklig, förvirrad eller i behov av hjälp.

10. Bedragaren / Manipuleraren sätter upp människor mot varandra. Vi används som marionetter, skådespelare, i hans pjäs, allt medan han förbereder oss för vårt fall. Han njuter sedan av att stå vid sedan om och se på medan hans plan sätts i verket. Ser till att ha sina sammansvurna nära till hands och attackerar endast den enskilde för att undvika att bli upptäckt. Verbalt skicklig och kan mycket lätt förvränga våra ord, den här charmören får vanligtvis det han vill ha. Använder sig många gånger av skrämseltaktiker för att få oss att köpa det han säljer, fejkar sin expertis, den här bedragaren ser till att göra sig själv oumbärlig och redo att lösa våra problem. Pengar och att kunna lura någon är det som driver honom. Han går med på vad som helst för att sedan göra tvärtom. Han kommer att anklaga dig för kontraktsbrott. Juridiska överenskommelser och normala sociala etikettsregler betyder ingenting för honom. Han drar sig inte för att tillkalla polis eller använda sig av juridisk hjälp då han spelar "stackars lilla mig". Försvarsstrategi: Förvänta dig att ingen hänsyn tas till tidigare upprättade överenskommelser, vare sig de är juridiska sådana eller inte. Känn till den här "bestens läggning" . Undvik att bli inblandad. Var ekonomiskt oberoende. Undvik alla affärer som lovar snabba pengar. Lär dig hur svindlare och bedragare manövrerar.

11. Den yrkesmässige mobbaren är oftast framgångsrik och intelligent inom sitt område. Han kan mästerligt fejka sina kunskaper, erfarenheter och betyg. Han utnyttjar andra och måste ha absolut kontroll. Han förlitar sig på sitt intellekt och sin karisma för att kunna manipulera. Han har siktet inställt på styrelserummet och kommer att ljuga samt gå bakom din rygg på vägen dit. Hänsynslöst använder han sin maktposition. Hans dåliga omdöme har en negativ effekt på alla samhällsnivåer. Han sätter andra i problematiska situationer eller i situationer där de kommer att misslyckas. Den yrkesmässige mobbaren saknar ett socialt samvete och är ofta misstänksam och paranoid. Andra kanske stöder honom men förr eller senare får de betala notan. Försvarsstrategi: Håll dina referenser och CV uppdaterade. Undvik att bli inblanda i något illegalt. Dokumentera allt för att skydda dig själv. Att trotsa dem, kan leda till att de ger igen och det ordentligt.

12. Det Psykopatiska Barnet visar tecken redan vid 3 års ålder. Signaler som du bör vara uppmärksam på är att barnet ljuger, stjäl, slåss, mobbar, visar dåligt omdöme, fuskar, är elak mot djur, vandaliserar, skolkar från skolan, debuterar tidigt gällande sex, startar bränder, använder alkohol och droger och rymmer hemifrån. Många ser honom som slug och lömsk. Försvarsstrategi: Fixa problemet, inte orsaken. Se till att familjelivet är stabilt. Inse och identifiera problemet så tidigt som möjligt. Förstärk och belöna bra uppförande. Sök terapi. Etablera fasta moraliska och etiska regler inom hemmet. Familjeterapi finns att tillgå. Kontakta gärna din lokala familjerådgivningsbyrå.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Egenskaper hos en psykopat?

1. Saknar samvete

Känner ingen skuld eller skam för något och kan därför, skrämmande nog, säga eller göra precis vad som helst. Våldsverkaren är otroligt nog fullt medveten om vad han/hon säger och gör, men bryr sig inte, för han/hon saknar ett samvete. Är därför mycket hänsynslös och kall och detta märks bl.a. genom att han/hon inte drar sig för att använda andra som "redskap", d.v.s. utnyttja dem genom att manipulera dem på en rad olika sätt för att få sin vilja igenom eller slå ihjäl någon utan minsta tvekan för att sedan, om ertappad, rättfärdiga det genom att säga, "han skulle ha det", " hon förtjänade det".
Empati, är det som för oss människor (med känslor) samman men den här typen av våldsverkare saknar denna inlevelseförmåga. Detta kan verka ofattbart men är dessvärre sant. Våldsverkaren kan därför aldrig förstå, än mindre bry sig, om den känslomässiga smärta som han/hon orsakar sitt/sina "offer". Våldsverkaren kan endast tycka synd om sig själv, t.ex. när han/hon inte får sin vilja igenom. Våldsverkaren är då snabb med att "spela offer", "tyck synd om stackars lilla mig".

3. Övertro på sig själv självbild
Psykopaten är ständigt på jakt efter uppmärksamhet och beundran och måste alltid stå i centrum. Han/hon lever i sin egen lilla fantasivärld där han/hon är bättre än alla andra och bäst, på allt. Den här typen av våldsverkare fantiserar också om att bli berömd, rik eller få andra framgångar. Han/hon gör också sina fantasier till verklighet genom sina ord och/eller handlingar och tar sig fram genom att "trampa" på andra. Våldsverkaren gör detta genom att t.ex. sprida lögner, nedvärdera, förlöjliga, skrämma/hota eller fysiskt ge sig på andra. Ingenting får stå i vägen.

4. Mytomani
Psykoaten känner inte gränserna mellan att lögn och sanning. Övertygande lögnare eftersom han/hon själv tror på de lögner som han/hon sprider. Eftersom våldsverkaren själv tror på sina egna lögner så blir han/hon också en mycket övertygande lögnare. Detta gör den här våldsverkaren till mycket farlig för oss andra eftersom han/hon kan lura en hel del personer i början, d.v.s. innan sanningen till sist kommer fram. Detta orsakar givetvis mycket onödigt lidande för "offret". Genom att "tro" på sina egna lögner så rättfärdiga våldsverkaren dem också inför sig själv. Samtidigt är han/hon medveten om sina lögner och får en oerhörd "kick" av att kunna lura andra. (Än en gång, mycket motsägelsefullt - se upp med ett intensivt stirrande, våldsverkaren gör detta för att se om han/hon har lyckats lura/övertyga dig, för att skrämma dig eller när han/hon försöker förstå något, detta eftersom den här våldsverkaren saknar förmågan att kunna se samband mellan saker och ting och kan därför framstå som tafatt).

5. Manipulation och slugt beräknande
En sak som är märklig är att psykopaten är mycket skicklig på att "läsa av " andra människor, en "talang" som han/hon använder sig av för att kunna manipulera sitt "offer" men även sin omgivning. För att försöka undgå att falla "offer" så bör man därför vara uppmärksam på sina "svagheter". Är du t.ex. en mycket empatisk person, bryr dig om andra människor och förstår deras smärta, så kommer den här våldsverkaren att försöka få dig att framstå som kall och okänslig. Allt det som våldsverkaren är, utmålas du, "offret" till att vara. Våldsverkaren vill att du skall känna skuldkänslor över saker du varken sagt eller gjort i syfte att få din självkänsla att vackla, få dig att må dåligt, i obalans och helst ta livet av dig själv. Ta inte på dig någon skuld, det är inte ditt fel!

6. Saknar känslomässigt djup
Våldsverkaren berättar mycket lite om sig själv och delar ogärna med sig oavsett om det handlar om information eller tjänster, d.v.s. om det inte gagnar honom/henne själv på ett eller annat sätt. Skulle våldsverkaren t.ex. berätta något om sig själv så gör han/hon oftast detta i "tredje person" och då på ett mycket "kliniskt" sätt. Den här typen av våldsverkare har för det mesta många kortvariga relationer pga. att han/hon har svårt för att utveckla ett nära samband, rent känslomässigt, till någon annan. Detta gäller f.ö. alla, en partner, sina barn, släktingar, arbetskamrater o.s.v., det är svårt att förstå men, känslorna finns helt enkelt inte där. Ordet älska, är därför t.ex. lika känsloladdat som ordet lampa . Ett "kärleksobjekt" eller en "vän" kan därför "kastas bort" lika lätt som ett tomt smörpaket. Den här våldsverkaren är extremt känslokall och älskar bara sig själv.

7. Präglas av en rastlöshet och blir lätt uttråkade
Våldsverkaren är hela tiden på jakt efter nya äventyr och upplevelser. Detta eftersom han/hon hela tiden måste fylla det tomrum som ständigt är närvarande. Dessa "äventyr" måste också hela tiden trappas upp så att våldsverkaren "känner" att han/hon lever. De psykiska men även fysiska trakasserier han/hon utsätter andra för förvärras, små brott bli stora brott, det sexuella går mot det bisarra osv.

8. Extremt kontrollbehov
Bakom den många gånger överdrivet städade fasaden så har den här våldsverkaren ett extremt kontrollbehov. Han/hon måste först och främst se till att hålla sina egna tvångstankar och humör i schack men måste också ha kontroll över andra, t.ex. sitt "offer", sina "vänner", situationen osv. Detta kontrollbehov gör i sin tur gör att han/hon framstår att ha en "pedantisk läggning", vara extremt petig. Med tiden så ökar dock tvångskänslorna och han/hon måste då få utlopp för dessa. (t.ex. förnedra, våldta eller döda någon)

9. Uttnyttjar andra
Våldsverkaren måste alltid ha någon vid sin sida även då ett "känslomässigt" beroende skrämmer dem. "Vännen","partnern", "följeslagaren", måste vara någon som hela tiden ser upp till våldsverkaren, d.v.s., upprätthåller den grandiosa bild som våldsverkaren har av sig själv. På arbetsplatsen väljer våldsverkaren oftast ut någon som han/hon anser vara mindre intellektuellt begåvade än honom/henne själv för att ha vid sin sida. Följeslagaren är oftast en person som tycker om den spänning som det innebär att vara i närheten av våldsverkaren och detta på grund av att det alltid händer något. Somliga menar därför att "följeslagaren" med all sannolikhet också lider av någon typ av störning. Detta behöver nödvändigtvis inte vara fallet eftersom "följeslagaren" själv kan ha kommit från s.k. "onormala" hemförhållande där psykiskt och fysiskt våld var en del av vardagen. Följeslagaren har därför vant sig vid att acceptera detta våld samt har inget annat att jämföra med.

10. Sexuellt promiskuösa
Angående de somatiska, d.v.s. kroppsfixerade, så har de svårt att hålla sig till en partner. Lyckas dem göra det så är otrohet ett vanligt inslag. Otroheten skylls dock oftast på partnern. De somatiska är många gånger personer som vi i dag kallar för "sexmissbrukare". De skryter också gärna om sina sexuella erövringar, verkliga som overkliga till alla som vill lyssna. För den så kallade, rationelle, d.v.s. den förståndsmässige, så används sex oftast som ett "vapen" i syfte att kontrollera sin partner. Med andra ord, om partner inte gör som dem vill så undanhålls ömhet och sex.

11. Saknar normal värde inga och moral
Moral, saknar våldsverkaren helt och hållet och har ingen aning om vad det är. Våldsverkarens syn på vad som är moraliskt rätt eller fel, beror på omständigheterna. Vill dock gärna framstå som en väldigt moralisk människa och detta i syfte av att dölja sin egen "mörka" sida. Anklagar därför ofta andra för att vara omoraliska. Än en gång ser man hur motsägelsefull den här våldsverkaren är. Se upp när någon vill framstå som att ha en hög moral, hela tiden påpekar hur moraliska de är. Se upp för den här "besten" för han/hon kommer att anklaga DIG för att vara omoralisk och "kleta ner" DIG med sina egna perversa handlingar.

13. Saknar realistiska mål och är bekväma
Saknar ofta långsiktiga planer. Har svårigheter med att planera, organisera eller förbereda sig för något eftersom han/hon lever i nuet och oroar sig inte för morgondagen. Tycks även ha problem med att se samband mellan saker och ting och kan därför inte skapa sig en helhetsbild och planera framåt. Detta tillsammans med det faktum att våldsverkaren också är mycket rastlös gör att han/hon har svårt med att nå långsiktiga mål.
Ovan nämnda problem gör att våldsverkaren t.ex. under sin utbildningstid tar sig fram genom att utnyttja andra dvs. låta dem göra jobbet (älskar grupparbeten), plagiera, fuska osv. vilket i sin tur leder till att kunskaper saknas. Söker våldsverkaren sig vidare till någon högre utbildning så fortsätter han/hon givetvis på samma sätt som tidigare. På grund av sin rastlöshet så är det också vanligt att han/hon hoppar från den ena utbildning till den andra och saknar därför många gånger en fullbordad utbildning. Inte ovanligt att dessa individer "klipper och klistrar ihop" sin egen meritförteckning. Är "mästar" (för de som inte känner till tillståndet) på att dupera och kan därför maskera sin inkompetens mycket väl.
14. Impulsiva och otåliga
Våldsverkaren gör vad som faller honom/henne in för stunden, detta utan någon tanke på konsekvenserna. Våldsverkaren förstår inte orsak och verkan och lär sig därför aldrig av sina tidigare misstag. Våldsverkaren måste också hela tiden fylla den tomhet som ständigt är närvarande. Något ansvar känner han/hon inte gentemot någon eller något. Håller oftast inte det som han/hon lovar och en handskakning, ett kontrakt eller dylikt betyder ingenting.

15. Paranoida
Mycket misstänksam, är övertygade om att andra hela tiden vill honom/henne illa, är ute för att lura eller på något annat sätt skada honom/henne. Våldsverkaren litar inte på någon, detta omfattar även familjemedlemmar. Kan därför t.ex. anförtro sig till en vilt främmande människa i stället för någon i sin egen familj.
För att hålla sitt sköra ego i schack och undvika "skada" så måste våldsverkaren hela tiden se till att nedvärdera andra. Rädslan för att t.ex. bli "upptäckt" på sin arbetsplats gör att han/hon med alla medel försöker att få bort dem som han/hon tror har/kommer att genomskåda honom/henne. Lyckas våldsverkaren med detta får han/hon senare också en bättre kontroll över de kvarvarande. Våldsverkaren gör allt (t.o.m., mördar) för att inte bli "upptäckt".
Paranoian gör också att många av dem är hypokondriker (en känsla av att lida av en eller flera allvarliga sjukdomar). Kan därför "springa till doktorn" allt som oftast för att försäkra sig att han/hon inte lider av någon sjukdom.
Det finns två former av paranoia , 1) det "elaka mig" (får lättare raseriutbrott och är sadister) och 2) "stackars lilla mig? (ingen tycker om mig, alla hatar mig).

16. Hemliga liv
Gömmer saker för "nära och kära" allt från pengar till relationer och andra aktiviteter. Har många gånger någon udda "hobby" vid sidan om sitt "normala" liv. En intressant sak att notera är att den här våldsverkaren "hemliga liv" inte alltid är så hemligt/väl gömt. Det verkar också som att våldsverkaren då och då behöver ta en "semester" in i snusk och förnedring, mer om detta i kapitel 25 och 26 i boken, The Mask of Sanity.

17. Sadister
Även då våldsverkaren är fylld av fantasier av att vara storslagen, har en grandios självbild, så har han/hon också en annan bild av sig själv vilken är fylld av skam och hat. Denna klyvning (av jaget) gör att han/hon också ser sig själv som en mycket ond och elak person. För att visa, hur ondskefull och elak han/hon egentligen är så måste våldsverkaren på det mest vidrigaste och sadistiska sätt ge sig på en annan människa. Var så säker på att våldsverkaren njuter av att se dig plågas och lida. Desto mer avsmak våldsverkaren väcker hos dig, desto vidrigare lögnerna är, desto mer äcklad och upprörd du blir, desto "gladare" blir han/hon.

18. Sjuklig Avundsjuka
Den här våldsverkaren jämför sig själv hela tiden med andra och om hans/hennes barn, bil, möbler osv., vad det än må vara, inte är bättre än andras så anser han/hon sig sämre än alla andra. Detta får i sin tur våldsverkaren att "koka" av avundsjuka, en sjuklig avundsjuka vilken sedan övergår till ett sjukligt hat. Avundsjukan leder till att han/hon MÅSTE med all kraft och på alla sätt och vis göra ner sitt "hat objekt" för att höja sig själv och må bättre. Våldsverkaren har ett oerhört behov av att väcka beundran och att imponera på andra och måste därför alltid synas, höras och få bestämma för att må någotsånär bra.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Vad är en sociopat?

En sociopat har ungefär samma egenskaper som en psykopat. Inom forskningen är man oense om det är två olika störningar eller inte. En del menar att sociopaten egentligen är en "välanpassad" psykopat. Precis som psykopaten ser sociopaten sig själv som bättre än alla andra och att han därmed kan kräva speciell beundran och respekt av andra.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Vad orsakar sociopati?

De flesta menar att sociopatiskt beteende kan ha sina orsaker psykologiskt, men också att det kan finnas biologiska hjärnskador. Det är inte omöjligt att det finns ett lite starkare inslag av psykologiska orsaker när det gäller sociopati äv vid psykopati.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Hur tidigt kan psykopatiska drag visa sig?

Forskning visar att barn redan vid 3 års ålder kan uppvisa signaler som vi bör vara uppmärksamma på.
Var uppmärksam på om barnet:

stjäl
ljuger
är elak mot djur
debuterar tidigt gällande sex
slåss
mobbar, brister i omdöme
fuskar
vandaliserar
skolkar från skolan
startar bränder
använder alkohol och droger
rymmer hemifrån.

Du bör även vara vaksam om du får signaler från lärare eller daghemspersonal att barnet verkar slugt och lömskt.

Hur hjälper man ett barn som man tror har drag av psykopati?

Fixa problemet, inte symptomen. Inse och identifiera problemet så tidigt som möjligt. Se till att familjelivet är stabilt, förstärk och belöna bra uppförande. Etablera fasta moraliska och etiska regler inom hemmet. Ta in barnet i terapi, gärna med någon som är van vid denna problematik.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna