- Var 5:te minut laddar någon hem Jonas Gådes Servicemanual till ett bättre liv. 120.000 har redan läst den, ladda hem den du också eller ge bort den i present gratis! Call us

Hur märker man att man har hypothyreos?


Hypothyreos betyder underfunktion i sköldkörteln. Eftersom sköldkörteln bildar hormoner som styr ämnesomsättningen kommer en hypothyreos att ge symtom på en förlångsammad ämnesomsättning som tex en extrem trötthet, svårt att tänka och hålla ihop tankarna, frusenhet med låg temperatur, viktuppgång utan att man har ökat matintaget, torr hud och torrt och livlöst hår. Detta är de klassiska symtomen, mer om sjukdomen finns att läsa på thyroid.nu under rubriken sköldkörtesjukdomar - hypothyreos.

Källa: www.comunicera.se

Tillbaka till frågorna

Varför finns det olika behandlingsmetoder?

Det finns olika typer av sköldkörtelsjukdomar och behandlingen väljs i första hand utifrån det. Lokala förutsättningar på olika sjukhus och doktorers utbildning och erfarenhet styr valet av behandlingsmetod. Vissa behandlingsmetoder är olämpliga p.g.a. ålder eller situation, som t ex en graviditet.
Källa: www.comunicera.se
Tillbaka till frågorna

Hur lång tid tar det innan man blir frisk?

Det beror på vilken typ av sköldkörtelsjuka man har, hur länge man haft sjukdomen innan den upptäcktes och behandlingsmetod.
Källa: www.comunicera.se
Tillbaka till frågorna

Är det ärftligt?

Inte i egentlig mening, som t ex bruna ögon eller en viss hårfärg. Vissa typer av sköldkörtelsjukdomar beror på att antikroppar, sk. autoantikroppar, förstör sköldkörteln och det är tendensen att bilda autoantikroppar som kan ärvas. Alla som bildar autoantikroppar blir inte sköldkörtelsjuka. En aktivering av autoantikropparna krävs, om detta sker eller inte tror man kan bero på utlösande faktorer som t ex stress eller graviditet.
Källa: www.comunicera.se
Tillbaka till frågorna

Varför får inte alla som har fel på sköldkörteln e

Sköldkörteln blir större om den måste arbeta extra mycket för att bilda hormoner som kroppen har för lite av. Jämför en muskel som arbetar, den växer till i storlek. Alla sköldkörtelsjukdomar beror inte på brist på hormoner och då förblir sköldkörteln normalstor.
Källa: www.comunicera.se
Tillbaka till frågorna